Омбудсманът възразява срещу поскъпването на билета за градския транспорт в София. Диана

...
Омбудсманът възразява срещу поскъпването на билета за градския транспорт в София. Диана
Коментари Харесай

Омбудсманът разкритикува новата схема с билети за градския транспорт в София

Омбудсманът възразява срещу поскъпването на билета за градския транспорт в София.

Диана Ковачева показва, че е срещу плануванаъа друга цена за пазаруване на един и същи билет - за еднократно пътешестване без право на прехвърляне, според от това дали е платен от лидер на транспортно средство, каса или автомат на територията на метростанция (2 лева.) или от каса отвън територията на метростанция (1.60 лева.).

Според нея това не е съобразено с незадоволителните на брой пунктове за закупуване на билети и е по-скоро глоба за тези, които не са съумели да си купят билет по електронен път.

" Предвиденото нарастване на цената на транспортните документи не е съобразено с тежката икономическа конюнктура в страната и занижената покупателна дарба на популацията. Още повече, че в изискванията на епидемиологична конюнктура един от методите за привличане на пасажери към потреблението на градски превоз е предлагането на ниски, налични цени на транспортната услуга, което в София по този начин и не се случи за разлика от други европейски столици ", акцентира Ковачева.

Тя е безапелационна, че новата тарифна политика не трябва да става посредством налагане на ограничавания, липса на избор на транспортни документи и нараствания на цените.

Според нея промяната би трябвало да регистрира и транспортните потребности на пасажерите, които градският превоз в столицата следва да обслужва.

Общественият бранител се афишира и срещу заложеното в плана условие пасажерът да валидира/използва закупения от него билет за еднократно пътешестване без прехвърляне до 60 минути от издаването му. Тя смята, че сходно условие нарушава правата на потребителите на транспортни услуги, защото ги лишава от опцията да употребяват билета на по-късен стадий от закупуването.

Ковачева не утвърждава и отпадането на до момента съществуващи транспортни документи, като месечната карта за една линия наземен превоз и метро, на електронна карта за 10 еднократни пътувания. Според нея това е необяснимо от позиция облекчаване транспортните потребности на жителите.

Омбудсманът се аргументира с обстоятелството, че доста жители пътуват до работа или до друга своя ежедневна дестинация единствено по една линия на градския превоз. Така след промените те ще бъдат принудени да си купят месечна карта за всички линии, което няма да дава отговор на действителните им потребности.

Тя акцентира и че талоните за 10 пътувания се употребяват от работещи да вземем за пример през седмица от у дома или от посетители на столицата, както и от жители, ползващи случайно градския превоз.

" Не дава отговор на действителността посоченото в претекстовете към Проекта, че талонът за 10 пътувания ще се замести от нововъведените билети за 30 минути и 60 минути - посочен е като мотив само случай, в който билетите се употребяват за прехвърляне. Съществуващият ваучър за 10 пътувания обаче, не е стеснен за прилагане във времето и в тази връзка съществуват редица други вероятни негови използва ", акцентира публичният бранител.

Тя показва, че 5,1% от пътуванията са с еднократен билет с прехвърляне, което дава съображение на вносителите за въвеждане на билета за време от 1,60 лева Същевременно обаче пътуващите с ваучър за 10 пътувания са 9,8% за 2019 година, което съгласно нея е задоволително мощен мотив, с цел да остане тази опция.

Ковачева е против отпадането и на месечната карта за метро, за която не се предлага подобаваща опция. Така жителите ще са принудени да купуват годишна карта на разсрочено заплащане, като първата вноска е за три месеца.

Тя пита за какво е отпаднала и опцията за пътешестване с еднодневната карта за всички линии - " Бял билет ", с която се пътува гратис при мощно нечист въздух.

Според нея е спорно и плануваното таксуване на пасажерите съгласно пропътувано време - 30 и 60 мин., поради обсега на транспортната мрежа, честите тапи, изключително в пиковите часове и неспазването на разписанията.

Ковачева е безапелационна, че всяко изменение и допълнение във въпросната Наредба би трябвало да бъде съпроводено с осведомителна акция, която да изясни измененията на жителите и те да са наясно от кое място и на каква цена могат да закупят новите транспортни документи, а също по какъв начин на процедура да ги зареждат и употребяват.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР